27. Douwe’s Dingedong

De gekte is aan, iedereen gelooft in Douwe en Stockholm lijkt bijna rood-wit-blauw te kleuren. Een zeer gekleurd beeld wat ik hier schets natuurlijk. Maar als je vooral het Nederlandse nieuws volgt en hier een beetje bij Douwe’s bar rondhangt, begint het er wel verdomd sterk op te lijken.

Het is echt zo leuk om deze week al die enthousiastelingen te zien en spreken, de leden van de Eurovisie fanclub, de die-hards. Zij hebben passe-partout kaarten met toegang tot alle uitzendingen, ook de repetities en andere Eurovision locaties als exclusieve feesten en clubs. Ze dompelen zich volledig onder in alles, kennen de muziek, doffen zich op en jagen de sterren, voor deze ene week van het jaar, achterna. Het klinkt “J’aime, j’aime la vie”, “ Viva victoria” en “Dingedong every hour” (onze laatste winnaar uit 1975). Maar in de bar van Douwe (normaal de PetSoundsBar) is ook de toevallige voorbijganger of Neder-zweed welkom en dat maakt het juist zo’n bijzondere editie. Door het gezellige gevoel van een biertje in je stamkroeg te combineren met de uitgelatenheid die het Eurovision feest en zijn vooral gezellige gay fans meebrengen, doet het mij denken aan carnaval of bijvoorbeeld een Roze maandag.

Zelfs de gereserveerde Nederlander, ik noem een Rob Stenders, wordt hierin meegesleept. En dat mag ook wel eens, de dagen dat een beetje gek doen not-done is, mogen van mij tot de (Calvinistische) verleden tijd behoren. Nederlanders, en dan vooral de hoogopgeleide cultuurminnende variant, lijken bang te zijn onintelligent of niet serieus over te komen wanneer ze een spreekwoordelijke feestmuts op durven te zetten. Je hoeft, om een expert te zijn bij een willekeurig media programma, niet per se ook in je vrije tijd alleen maar literatuur te lezen, musea te bezoeken of chique evenementen af te tikken. Mooi dat een Rutte nog naar een dance festival durft te gaan, maar o wee als Matthijs eens een carnavalspak aan zou trekken (al ogen zijn net te kleine pakken soms ook behoorlijk komisch). Uitzondering op de regel zijn overigens sportevenementen; bij een voetbalcompetitie, Olympische spelen of een schaatswedstrijd mogen we volledig los gaan in het oranje zonder hierbij gezichtsverlies op te lopen.

Gun jezelf ook eens enthousiast te worden voor bijvoorbeeld een festival van vrolijke en idiote liedjes. Zwaaien met een vlaggetje, of een sjaaltje is niet vies of dom. Zing allemaal ‘Slow Down’ en juich Douwe Bob naar zijn Dinge-dong moment!

wp-1463151035822.jpg

 

3 gedachtes over “27. Douwe’s Dingedong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s