24. Passie & Pasen

Met frisse blik en zonder zorgen loop ik even een rondje door het noordwesten van Södermalm. De zon schijnt en met zo’n 7 graden merk je dat iedereen zin heeft om buiten te zijn, het Paasweekend staat voor de deur. Mariatorget zit meteen vol met Latte-papa’s (vaders met kinderwagens), scholieren en hipsters. De bloemenkramen doen goede zaken, tulpen en krokussen zijn in trek, maar ook takken met een felgekleurde veer aan het eind zie je hier veel als Paasversiering (geen gele kuikentjes, of poppetjes in takken trouwens).

IMG_20160324_145648

Ik zeg zonder zorgen, want wat een paar intense weken heb ik achter de rug. Met name door de voorbereiding van het Annual Dinner wat vorige week vrijdag plaatsvond (lees er hier meer over). Soms zeg je ergens ‘ja’ tegen zonder te weten wat dat allemaal inhoudt 🙂 maar ik ben wel heel blij dat ik het ben aangegaan. En trots op het feit dat er vrijdagavond 95 Nederlandse zakenrelaties (plus ambassadrice) zaten te genieten! Datzelfde weekend mocht ik ook de bühne nog op met mijn improvisatie klas, super leuk, maar maandag was ik dood op.

Vandaag loop ik het er dus even lekker uit, via het drukke Hornsgatan loop ik richting Gamla Lundgatan. Weer zo’n Södermalms pareltje uit de 18e eeuw, een klein straatje met houten huisjes loopt schuin omhoog. Aan het eind gaat het paadje naar rechts, je twijfelt misschien even of je daar in mag, maar loop vooral door want daarachter ligt ineens een enorme rots. Dit is de Skinnarviksberg en aan het uitzicht merk ik pas hoe hoog ik ben.

IMG_20160324_151535

Dit is echt een soort bezinningsberg, prachtige vergezichten, stilte en de wind in je gezicht.

IMG_20160324_151907

Ik ben weer verbaasd over het feit dat ik hier nog nooit geweest ben, Stockholm heeft zo veel mooie verrassingen wanneer je van de gebaande paden af gaat.

IMG_20160324_151320

Ik loop terug richting Medborgarplatsen, ik heb ineens zin om Paasinkopen te doen! Op straat hoor ik klinkelende flesjes in Systembolaget tasjes, mensen lopen met bloemen en tassen vol boodschappen. Ineens besef ik ook, met Goede vrijdag is iedereen hier vrij en zijn de meeste winkels dicht. In de Saluhallen (binnenmarkt) is het dan ook druk bij de viskraam, iedereen eet traditioneel zalm en garnalen met Pasen, het liefst op een gekookt ei natuurlijk. Ik doe ook een gooi en vraag om een bescheiden portie lax en råkor, dat is dan 280 kronen, wauw! Ik wilde ook een klassiek lamsgerecht maken, weer 290 kr. En wat lekkere kaas uit de regio, ka-ching! Zo wordt Pasen vieren een dure aangelegenheid dit jaar.

Ik begrijp wel waarom het hier een groter feest is dan in Nederland. Ook ik voel de behoefte om echt iets te vieren. Het is de komst van nieuw leven, bloemen en de zon. De lange donkere maanden zijn voorbij en dat mag gevierd worden!

IMG_20160328_123526

6 gedachtes over “24. Passie & Pasen

 1. Suus

  Wat een mooi verhaal weer! Leuk dat je nog steeds nieuwe dingen probeert én ontdekt. Zo blijft Stockholm een uitdaging 🙂 Maar ook fijn dat je snel weer even hier bent 😉 xxx

  Geliked door 1 persoon

 2. Marieke Awater

  Hoi Ingrid,

  Ik wist niet dat je het diner al gehad! Een succes geweest, begrijp ik. Fijn!! Al veel mooie nieuwe dingen gedaan in Stockholm he? En er komt nog meer aan….. Al inschrijvingen ??? We gaan elkaar zien binnenkort en bijkletsen. Succes deze week in Nederland . Liefs, Marieke

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s