23. Sverige vi har ett resultat!

De meest spannende weken in de Zweedse media hebben zojuist plaatsgevonden. De voorrondes naar het Eurovisiesongfestival toe, waarin de Zweedse inzending bepaald wordt; het Melodifestivalen!

Zweden zijn op zichzelf, bescheiden, rustig, lagom, door sommigen zelfs saai genoemd. Maar voor deze show maakt iedereen een uitzondering. Het Melodifestivalen is een aaneenschakeling van showmomenten en de deelnemers zijn stuk voor stuk over de top. 

En als er een ding is waar ik van hou is het een mooi stukje “showmanship”! Dus ben ik de laatste paar zaterdagen eens goed gaan zitten voor het beste wat Zweden te bieden heeft:

image
Pastel gekleurde barbies
image
Catchy boyband dansjes

 

image
Zelfverzekerde naaktheid

Een fraaie verzameling paradijsvogels dus 🙂

Het leukste is eigenlijk de show zelf en daarbij vooral presentatrice Gina Dirawi. Een prachtige meid uit een Libanees gezin met een groot gevoel voor humor. Ze doet me denken aan Chantal Jansen met haar sarcastische blikken 🙂

image

Dus ik kocht een paar maanden geleden al twee kaartjes voor de finale van dit spektakel en vandaag was het zover! Op naar de Friends Arena, een gigantische concerthal in het noorden van Stockholm.

image
Friends Arena; capaciteit 65,000!

Tussen de kinderen met glitterspandoeken en lichtgevende zwaaimicrofoons, zit ik, hoog boven het podium, mijn ogen uit te kijken. De show zit strak in elkaar, in hoog tempo komen de 12 finalisten voorbij. Een aantal Måns kopieën, een power vrouw, een power ballad, maar allemaal de Zweedse niets-aan-de-hand-popsound.

Opvallend enthousiast is het publiek bij de 17-jarige Frans. Licht ongemakkelijk, wat breekbaar en met charme wint hij de harten van ongetwijfeld vele jonge meiden.

image

De reeks eindigt met het aanstekelijke Bada nakna (het gaat hier om de wens naakt te badderen op Sergels torg). Eerst volgt de stemming van de jury (overigens 10 jury’s uit verschillende landen waaronder Nederland) dan de Televoting van het publiek. Het is overduidelijk; de jonge Frans wint!

Ik schat zijn kansen eerlijk gezegd niet zo hoog in voor the real deal in mei. Alhoewel het Eurovisiesongfestival maakt wel eens rare sprongen. Douwe Bob krijgt het ook niet makkelijk, we zullen zien of zijn authentieke act opgewassen is tegen al het show geweld uit Europa (en Australië).

2 gedachtes over “23. Sverige vi har ett resultat!

 1. Anoniem

  Karin

  65.000 mensen, ongelofelijk. Dat wil inderdaad wel zeggen dat dit evenement in Zweden ‘leeft’!
  Wat leuk dat jullie dit allemaal meemaken!

  Kus,
  mama

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s