21. Sportieve start!

Sportief, het is nou niet het eerste woord waarmee ik mezelf zou omschrijven. Maar de laatste weken moet ik zeggen, gaat het er best sportief aan toe in huize Awater-de Laat!

Het begon allemaal met ons geplande schaatsweekend. Met grote verwachtingen vertrokken we twee weken geleden richting Falun. In de trein zagen we het prachtige besneeuwde landschap aan ons voorbij trekken. Wat is reizen met de trein toch heerlijk, je ziet de mooiste plaatjes al voordat je je einddoel bereikt hebt. En dan heb ik het over een comfortabele treinreis met vriendelijke conducteur en relaxte mensen natuurlijk, niet dat sardientjeswerk in de NS op maandagochtend..

Noordelijk van Stockholm ligt de provincie Dalarna, waar al die houten beschilderde paardjes vandaan komen. Onderweg zagen we al dat er een mooi pak sneeuw was blijven liggen hier. Bij aankomst in Falun bleek het ook net ff wat kouder dan in Stockholm, min 22! Na een korte wandeling in het centrum besloten we dan ook het Vandrahem (wandelaarshuis of hostel) op te gaan zoeken. Dit lag verscholen in een woonwijk, stil en verlaten, maar vlakbij de waterkant van het Runn meer, daar waar het allemaal moest gaan gebeuren. Totaal verkleumd, warmden we ons eerst even op in onze kamer, voordat we nog heel even het ijs gingen bekijken.

Zo in de schemering lag het enorme meer er onheilspellend bij. Met nog 2 of 3 schaatsers op het ijs en de laatste zonnestraal in de verte, waren we betoverd en vol enthousiasme om de dag erna zelf een tocht te gaan wagen. Die avond keken we The Shining om helemaal in de stemming van een verlaten sneeuwoord te komen 🙂

Voor de eerste schaatsdag hadden we besloten echte Zweedse schaatsen te huren. Hiermee zou je makkelijk een paar uur op de schaats kunnen blijven (dit in tegenstelling tot de ijshockeyschaatsen waar we eerder op schaatsten en na 45 min kapot waren). Het schaatsverhuurbedrijf bleek een minuscule woonwagen te zijn, aan het einde van een lang pad. We waren bijna omgedraaid, komen hier wel eens mensen? De materialen zagen er echter perfect uit, we kregen niet alleen schoenen en klikschaatsen, maar ook; een helm, veiligheidspicks en stokken. De dame was blij met de klandizie en legde ons vriendelijk uit hoe alles werkte en dat we onderweg af en toe maar even moesten knuffelen als rustpauze 🙂

Klik-klak en go! Nou ff wennen was het wel, de schaatsen zijn langer en recht aan de achterkant dus je maakt een andere beweging. Een korte techniek uitleg van de mannen van Dala skaters hielp daarbij goed, een tocht met hen ging voor mij wel iets te snel dus we trokken er met z’n tweeën verder op uit.

Na een fika in het Pippi Langkous achtige Framby Udde, durfden we de rode baan wel aan: 10 km! Geweldig als je eenmaal de slag te pakken had en de wind in je rug, voelde het bijna als vanzelf. En na de lunch deden we gewoon nog een hele ronde. Met een totaal van 25 km kan ik wel zeggen dat ik me erg sportief voelde!

Het duurde wel even voor ik weer op temperatuur was na een hele dag op het ijs! Eenmaal warm gingen we Falun in voor een hapje eten. Side note: Op zaterdagavond spontaan een restaurant binnenlopen is niet zo slim in Zweden, en na 3 keer de deur gewezen te worden werd het een lekkere pubmaaltijd in een Bishops Arms. Dat weekend hebben we ook een wandeltocht door de sneeuw richting het stadje gemaakt, Falun was ooit zeer belangrijk door zijn kopermijn.

We sloten maandag af met nog een dag op het ijs. Er waren vooral nog toeristen over en rara dat waren gewoon allemaal Nederlanders! Grappig dat wij zo gefascineerd zijn door schaatsen, ik denk nu juist omdat het niet zo vaak kan in ons eigen landje.

En sindsdien houden we het sportieve leven goed vol! Wandelen, zwemmen, rennen en voor Luc zelfs basketbal. Het is ook leuk om dit lekker bij te houden met allerlei apps, tenminste voor mij werkt dat erg stimulerend. En als klap op de vuurpijl zagen we afgelopen zaterdag ook onze eerste ijshockey wedstrijd, wat een geweld en snelheid! Prachtig spel 🙂

En dubbel gezond dit jaar, want de carnaval gaat aan mijn neus voorbij, wel met pijn in het hart. Dus Brabant watch out, volgend jaar kom ik het dubbel en dwars inhalen!! 😀

20160125_115921
Frozen!

9 gedachtes over “21. Sportieve start!

 1. Anoniem

  Joepie!!! 😉 Wat n bikkels!! Super mooi ziet het eruit en wat een avontuur. M’n pa zou super jaloers zijn geweest! En ik soms toch ook wel een beetje..

  Dikke kus!

  Like

   1. Haha ja joepie dat wist ik natuurlijk wel 😉
    Thanks lieverd, het is zeker een bestemming om nog eens naar terug te gaan voor een lang weekend!

    Like

 2. Karijn carbavalskonijn

  Wow, geweldig lijkt me dat schaatsen, bikkels u guys!

  Maar om nou de shining te gaan kijken in zon omgeving…brr!

  Carnaval was trouwens geen zak aan hier hoor ing, niks aan gemist (of kwam dat juist omdat jij er niet was;)

  Nou sporty spice, de groeten uit overvolle trein (hier wel😒) en hasta la fika!

  Xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s