20. Winter; sneeuw en ijs

20160103_132743
Langholmen in de sneeuw

Hij kwam wat laat, de winter, maar we zitten er nu midden in! Het is buiten -12* en wij zitten met pantoffels aan te werken in ons appartementje. Buiten is vanochtend weer een nieuw pak sneeuw gevallen, dus in de winkelstraten zal het wel weer een smurrie zijn van heb ik jou daar.

Wij Nederlanders kunnen ons zo druk maken over sneeuw opruimen en wegen strooien. We denken dan vaak “Hier sneeuwt het maar zo weinig en heel ’t land ligt meteen plat, daar hoor je nooit iets over in andere landen, daar zal ’t vast beter gaan”. Ik moet lachen terwijl ik het schrijf, want ik weet nu pas hoe goed wij toch alles weten te organiseren wanneer het weer ons uitdaagt.

Hier in Zweden wordt er sporadisch gestrooid met kiezeltjes, heb ik nog niet 1 strooiwagen of sneeuwschuifwagen gezien en gaat het leven door in een soort vertraagde versie. De auto’s hebben hier verplicht winterbanden, dus dat rijdt wel. Wil je fietsen? Dan ben je in deze tijd van het jaar wel echt een held. De sneeuw van de weg hoopt zich op op het fietspad, dus daar moet je doorheen worstelen. En worden er voor voetgangers dus nog wat kiezels gestrooid voor betere grip, hoef je daar op het fietspad niet op te rekenen. Dus te voet en met de metro is het credo.

IMG_8372.JPG
Die krant ligt op het fietspad 🙂

Je hoort wel, dat Nederlandse gezeur over sneeuw zit er bij mij goed ingebakken! Gelukkig kan ik dat gevoel een beetje tegenwerken door ook van het winterweer te gaan genieten. 🙂 Het eerste schaatstochtje zit al in de benen, hier vlakbij konden we een paar rondjes oefenen op het natuurijs van Trekanten bij Liljeholmen.

20160107_140827

En maar goed ook, want over 1,5 week gaan we naar een waar schaatsmekka; het Runn meer bij Falun. Een heel weekend op de schaats en in de sneeuw! Ik kwam hier terecht doordat een Nederlandse enthousiasteling een hele duidelijke website maakte; www.natuurijszweden.nl. Super fijn te weten waar je terecht kunt voor een mooie schaatstocht. Want ook al kan ik tegenwoordig best wat Zweeds lezen om me online wegwijs te maken, is het toch lastig zoeken wanneer er gewoon weinig te vinden is. Ook hierbij bestaat er denk ik een Zweeds zoek-het-zelf-uit mentaliteit. Je gaat gewoon naar een meer en dan check je maar even met een ijspriem of het ijs dik genoeg is. Neem je veiligheidsuitrusting mee voor als het fout gaat. Lekker pragmatisch.

Zweden is wellicht gewoon te groot om dit allemaal in kaart te brengen. Al zou het voor Stockholm best een goed idee zijn. Bij Trekanten aangekomen bleek er namelijk een mooi baantje geschoven te zijn, zet dat even op een website zou ik zeggen, wordt het nog gezellig ook 😉

 

3 gedachtes over “20. Winter; sneeuw en ijs

 1. Karijn

  He ijspopkes,,

  Leuk om weer wat te leren over ons eigen landje en de mentaliteit door het lezen van je blog!

  Wat fijn dat het nu echt winter is daar, een jaar Zweden zonder sneeuw was als Nederland zonder Sinterklaas geweest!

  Geniet van jullie schaatsweekend!

  Xxx Karijn

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s