19. Droprijk

Mocht je bang zijn dat je in Zweden ernstige drop-ontwenningsverschijnselen zult moeten ondergaan, wees niet bevreesd; Zweden is een waar Drop-rijk!

Al moet je hier naar Lakrits zoeken. En wat vind je dan zoal?

7310350106837In de supermarkten vind je zoete drop, vaak in combinatie met winegum, maar ook chocola met drop, repen en snoepjes. Schijnbaar nooit aangeslagen in ons land, maar wanneer goed uitgevoerd zeker de moeite waard!

Hete drop onder de naam Turkse peper en vreemde marabou1dikke, lange dropstaven (Pingvin). Heel uitgebreid is het aanbod niet, oftewel ik besef hier pas hoeveel soorten snoep wij eigenlijk in de supermarkt 6411401028373kunnen kopen.

Ga je naar een snoepwinkel kom je nog meer varianten tegen, mijn favoriet; de droptoffee (lakritskola in het Zweeds).  Nog lekkerder dan de onze, dus zeker uitproberen!

 

Vandaag kwam ik per toeval langs de winkel Lakrits Roten. Op de Hornsgatan zit een winkeltje met alle soorten drop die je je maar kunt bedenken! Een paar verpakkingen komen aardig bekend voor, bijvoorbeeld de Autodrop en Oldtimers. Met lichte trots begin ik alle schappen af te struinen. Italiaanse, Ijslandse, Deense, Zweedse en Duitse drop. Droppoeder en receptenboeken voor je eigen dropdessert, of wat dacht je van een gebraden lamsbout met dropmarinade. Er kan nog zo veel meer met drop mensen!

12375212_975045802555617_2275700082994232526_o

“En waarom noemen wij Nederlanders het eigenlijk drop?”, vraagt de winkeldame aan mij. Na een zoektocht op internet blijkt; niemand heeft enig idee hoe dit komt! Licorice en lakrits komt van het Griekse glycyrrhiza, dit noemen wij zoethout. Drop noemen we het eindproduct gecombineerd met gom. Anyway het is gewoon lekker, en ik kon dan ook niet met lege handen naar huis!

wp-1451322471122.jpg

Tijdens mijn zoektocht kwam ik dit heerlijke oude filmpje tegen over zoetwaren in Nederland. Iets met een fabriek is altijd leuk (dankzij mijn vader 🙂 )

4 gedachtes over “19. Droprijk

 1. Cor

  Grappig stukje Ingrid. Curieus dat niemand weet waar het woordje “drop” vandaan komt. leuk filmpje! Voor zover ik weet worden dropjes nog steeds op dezelfde manier gemaakt; gegoten in een bed van maispoeder… leuk 🙂

  Like

 2. Cor

  drop (snoepsoort uit zoethoutwortelextract)

  M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands

  drop 2 zn. (NN) ‘snoepsoort uit zoethoutwortelextract’
  Nnl. Huismiddelen tegen de Hoest, bestaande in Tabletten van drop [1746; WNT], Om zijn jongeren broeder af te leeren, bij den Apothecar doosjens drop op krediet te halen [1862; WNT], dropjujube ‘uit drop bereide lekkernij’ [1865; WNT], dropje [1923; Koenen].
  Oorspr. hetzelfde woord als → drop 1 ‘druppel, klein bolletje’, maar dan in de specifieke betekenis ‘een drop zoethoutwortelextract’, dat het basisbestanddeel is van drop.
  Al in de oudste attestatie is drop een stofnaam voor het verdikte sap uit de wortel van de zoethoutboom (Glycyrrhiza glabra), waarvan toen al de hoeststillende werking bekend was. Niet alleen het extract zelf wordt zo genoemd, maar ook middelen die daaruit bereid zijn. Dat waren vroeger geneesmiddelen, maar al in de tweede helft van de 19e eeuw werd drop ook als lekkernij gegeten en als zodanig in de handel gebracht. Dan wordt ook opnieuw dropje gevormd als telbaar begrip voor een dropsnoepje.

  G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch (incl. Supplement uit 2007)

  drop s.nw.
  Ingedikte ekstrak van die wortels van soethout, gebruik as smaakmiddel, lekkergoed en geneesmiddel.
  Uit Ndl. drop (1746) in bg. bet., maar ook in die bet. ‘druppel’, so genoem omdat die sap van die soethout se wortels drupsgewys verkry word voordat dit stol.

  J. de Vries (1971), Nederlands Etymologisch Woordenboek

  drop 2 znw. v. ‘geneesmiddel’ eerst na Kiliaen, is hetzelfde als drop 1: het zijn de gestolde droppels van een stroperige vloeistof. — Zie: drops.

  N. van Wijk (1936 [1912]), Franck’s Etymologisch woordenboek der Nederlandsche taal

  drop II (geneesmiddel), nog niet bij Kil. Hetzelfde woord als drop I. Vgl. eng. drops o.a. “een soort suikerballetjes”, ndl. peredrops, -drups < eng. peardrops.

  Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s