17. It’s beginning to look a lot..

like Jul!

20151126_183253

Terwijl de meeste mensen in Nederland vol in de Sinterklaas stemming zitten, kan ik hier in Zweden al sinds een aantal weken genieten van beginnende Kerst jubels. Door de lange nachten zijn de Zweden extra gek op alles wat met lichtjes en Kerst of, zoals zij zeggen, Jul te maken heeft.

Waar wij in Nederland de Kerst er een beetje bij doen; waag het eens een kerstversiering voor 5 december en na 6 januari is huis te hebben! Gaan de Zweden all the way, vanaf half november tot ver in het nieuwe jaar fonkelen de lichtjes en kerstversieringen in de hele stad. Zoals de prachtige etalages van het NK warenhuis, zeker een bezoekje waard!

Ze hebben hier ook veel meer leuke tradities rond deze maanden, de meesten komen dan ook vanuit de voorchristelijke Germaanse periode. Dus je hoeft voor het ultieme kerstgevoel echt niet naar Amerika te vliegen, Stockholm heeft het allemaal.

Deze diashow vereist JavaScript.

Je ziet bijvoorbeeld overal in de winkels amaryllissen staan, planten en groen spelen in deze tijd een grote rol in huis, ook zie je hier een bok of geit van stro en veel kerststerren van papier. Niet de kerstman maar van origine komen kersttrollen (jultomten) de kinderen cadeautjes (julklappar) brengen.

En vooruitlopend op volgende maand; koken wij wat we lekker vinden op eerste en tweede Kerstdag, hier staat er op 24 december in elk huis hetzelfde op tafel. Gehaktballetjes, veel varkensvlees, ingemaakte haring, zalm en rijstepap, hmm kan niet wachten… (?)
Ook op tv kijkt heel Zweden al 60 jaar naar hetzelfde programma, om 15 u gaat Donald Duck aan en daarna kan het eet- en cadeaufestijn beginnen. Na wat snaps dansen en zingen ook de volwassenen mee rond de kerstboom,(klik hier voor een voorbeeld) fantastisch! 🙂

Voor nu; een hele leuke Sinterklaas iedereen!

20151127_140301

2 gedachtes over “17. It’s beginning to look a lot..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s