16. Zweedse nachten zijn lang

Ok, het is vandaag misschien niet de beste dag om over de Zweedse korte dagen en lange avonden te schrijven, de lucht is donker en het regent, het wordt vandaag dus niet echt dag in Stockholm.

Misschien ben je je als ‘immigrant’ veel bewuster van kleine verschillen, want laten we wel wezen de winter kan in Nederland ook erg donker en nat aanvoelen. Toch verbaas ik me de laatste weken over de schemer die rond half 4 inzet. Mijn biologische klok zegt; “hup naar binnen en aan het eten beginnen”, of “zo de werkdag zit er wel weer op”, maar die moet ik dan toch echt even tegenspreken, ff doorzetten tot een uur of 5/6. Het is een vreemde gewaarwording, waar ik hopelijk wat aan wen, aangezien het tot februari ongeveer zo blijft 🙂

20151107_152029

Er zijn gelukkig ook leuke kanten aan de donkere dagen! Wandelend door de stad kun je lekker bij iedereen naar binnen kijken (even m’n Hollandse nieuwsgierigheid voeden), ook bij winkels en restaurants zie je eens goed hoe alles er vanbinnen uitziet. Lekker window-shoppen dus in deze tijd, goed voor de portemonnee ook. 🙂 Dus weer een wandeling-blog, deze keer door een deel van Stockholms winkelgebied.

Wij lopen deze zaterdagmiddag de stad in, via Gamla Stan, waar de kerstversiering de straatjes doen oplichten. Prachtig die donkere steegjes met oplichtende raampjes.

IMG_7829~2

De kerstversiering wordt ook al opgehangen in andere delen van de stad, de grote kerstboom op de kade lijkt nu nog een klein vliegend dennenboompje, maar wordt straks een imposante verschijning.

Op Kungsträdgården is de ijsbaan zelfs al geopend! Kinderen schaatsen enthousiast rondjes door de plassen, het is vandaag gewoon 10 graden dus het ijs kan het niet echt lang volhouden. Je kunt hier gratis schaatsen, en voor 60SEK een uurtje een paar schaatsen huren.

20151107_153621

Door naar het winkelgebied op de grens van Norrmalm en Östermalm. Via Norrmalmstorg, een opvallend rustig maar prachtig plein vol statige bankgebouwen (waarvan er één overvallen werd in 1973 waarbij de gegijzelden sympathie ontwikkelden voor de daders; jawel het stockholmsyndroom), lopen we de Biblioteksgatan in.

Hier vliegen de bekende en duurdere merken op je af, Hugo Boss, FlippaK, Ralph Lauren, Karen Miller etc. Het gevoel in dit deel van de stad is meteen anders, mensen zien er opgedoft uit, lopen doelgericht de stad door (zonder oogcontact te maken).

20151107_155535 20151107_160133

Een oude bioscoopingang trekt je aandacht, het is de ingang van Urban Outfitters, ga hier zeker even naar binnen. De oude bioscoop is nog helemaal intact, hij staat alleen vol met kledingrekken en andere snuisterijen. De paskamers staan toepasselijk op het podium.

Aan het einde van deze straat komt je uit op de kruising van Birger Jarlgatan, Kungsgatan en Sturegatan: Stureplan.

20151107_161137

Dit is de ‘hub’ van de rijke Stockholmers. We lopen even de Sturegallerian in, de rijkdom spat er vanaf. Mensen gaan net borrelen en eten in deze galerie, het is zien en gezien worden (natuurlijk zonder oogcontact), al vind ikzelf eten in een winkelcentrum niet zo chic (met de heuvelgalerie in Eindhoven in m’n achterhoofd) maar alla. 😉

Wanneer je uit de galerie naar rechts loopt kom je langs Östermalms Saluhall, een prachtige binnenmarkt met veel versproducten. (Wel voor 4 uur komen op zaterdag.)

20151107_164345

Via de Nybrogatan, een leuke winkelstraat dan rechtsaf op Ingmar Bergman plats door de Smålandgatan, waar ineens een Venetiaans kustenaarshuis opvalt, lopen we weer terug naar het plein waar we startten. Hier begint trouwens ook de Djurgardslinjen met zijn authentieke trams, in deze zit een knus cafeetje.

20151107_164431

We gaan langzaamaan richting huis, de donkerte heeft toch zijn effect op ons. Luc heeft ineens honger (het is pas 4 uur!) en ik krijg een grote behoefte om op de bank te kruipen en lekker creatief te gaan zitten doen. Zo krijg je in de winter nog eens wat moois uit je handen.

20151109_160555

Morgen gewoon weer naar buiten om een paar lichturen te vangen!

Een gedachte over “16. Zweedse nachten zijn lang

  1. Suzanne

    Oh heerlijk zussie! Ik krijg al helemaal zin in eind november, als mama en ik er zijn! Gaan we een rondje schaatsen? Voor mij is dat inmiddels al minstens 15 jaar geleden!!……. Dikke zoen xx

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s