14. De Zweed ontleed

Dat er wat cultuurverschillen zijn tussen de Zweden en Nederlanders had ik wel verwacht, maar dat de verschillen die er zijn me zo bezig zouden houden niet.

En nog steeds ben ik aan het proberen mijn vinger achter die Zweedse mentaliteit te krijgen. Ja, ze zijn erg op zichzelf: weinig oogcontact met de buren of mensen op straat. Toen ik voor het eerst mijn buurvrouw gedag probeerde te zeggen en me ook nog eens ging voorstellen wist ze van ongemakkelijkheid niet hoe gauw ze weg moest komen. Wij Nederlanders vinden het prettig te weten wie er naast ons wonen. Handig, voor als je misschien een beroep op elkaar moet doen. Ook fijner als je je wellicht stoort aan een geluid, met een gezicht erbij kun je kleine irritaties makkelijker van je af laten glijden. Alhoewel, wanneer het gezicht je niet aanstaat, kunnen kleine verstoringen ineens enorme stoorzenders worden, maar alla.

Al zijn de genoemde redenen oprecht, de grote drijfveer van ons Hollanders is toch vaak: nieuwsgierigheid. “Hoe heeft zij het ingericht; wat voor werk doet hij dan met zo’n auto; is dat nou weer een andere jongen die daar de deur uitloopt?” Aardig verpakt, maar ook wel lekker brutaal, en daar zijn we eigenlijk best trots op. “De brutalen hebben de halve wereld! Je hebt toch een Nederlandse mond, dan kom je er wel!”

En daar zit nou net de crux, brutaal zijn is echt uit den boze voor de Zweden. Ze vinden wel van alles, maar ze zullen het nooit zomaar, zonder drie omwegen, zeggen. Beter afzijdig dan wellicht iemand verstoren of beledigen.

En die afzijdigheid wordt snel verward met ongeïnteresseerdheid en arrogantie bij vreemden. Maar ontmoet je een Zweed in een sociale rol, winkel of café bijvoorbeeld, spelen ze deze over het algemeen met verve. Leuk, vriendelijk, niet te veel niet te weinig (zoals de Zweden zeggen: lagom). En kom je in een situatie waarbij je juist hoort te praten, een feestje of werkplek, dan zijn ze ook de vriendelijkheid zelve. Het is een soort etiquette, die wellicht in Nederland ook bestond in de jaren ’70, die hier de mate van soepele interactie met een Zweed bepaald.

Zo kwam ik laatst op een huisfeestje, op mijn sokken, terecht. Iedereen die binnenkwam (om 19u al overigens) gaf elkaar een hand en zei gedag, er kwamen mensen bij ons staan om contact te maken en de gastheer had een leuke muziekquiz voorbereid om de stemming er nog wat meer in te brengen. De ruim aanwezige sterke drank hielp hier overigens ook bij. Zonder uitzondering; geen Zweeds feestje zonder shots of snapps. Kortom, echt een ontzettend leuk en warm feestje, met bijbehorende kater als aandenken.

Dus; ja, het is moeilijk contact maken met een Zweed, maar; ja, het zijn hele aardige behulpzame mensen wanneer de situatie het toelaat. Nu nog even beslissen of ik onze buurvrouw nou nog eens moet verrassen met een Hollandse stroopwafel, of haar en haar hondje toch maar in haar veilige bubbel moet laten.

8 gedachtes over “14. De Zweed ontleed

 1. Eefje

  Heel herkenbaar Ingrid. Wij konden een aantal jaar geleden de weg naar de vakantiewoning niet vinden. Het duurde even voor we iemand gevonden hadden, die wist waar we moesten zijn en ook nog Engels sprak. Het lukte uiteindelijk in een Italiaans restaurant, waar de eigenaar vroeg of we zijn neef kende die in Amsterdam woont. Door onze Nederlandse mond denken ze dat we iedereen kennen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Erg leuk om jullie ervaringen te lezen Ingrid. We willen zelf graag Zweden nog eens bezoeken, en zo hebben we al mooi een beeld van in ieder geval Stockholm. Je schrijft erg leuk, prettig en onderhoudend :). Wens jullie heel veel plezier daar.

  Hartelijke groetjes,
  Sabine (vriendin van jullie mam :))

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s