13. Genieten van Gamla Stan

Wanneer je inderdaad wilt gaan genieten van de oude stad van Stockholm, probeer dan de drukke zaterdag te vermijden. Kies een doordeweekse dag zodat je je echt even kunt verliezen in de middeleeuwse steegjes en bij elke etalage die je leuk vindt ook even kunt stilstaan. Gamla Stan (spreek de Stan met veel melodie uit “staohan”), het toeristische epicentrum, heeft gelukkig ook zijn rustige plekjes. Doe zeker een Free Tour Old Town wanneer je Stockholm bezoekt voor de highlights, maar kom terug om nog wat andere plekjes te ontdekken.
gamlastan ingrid1


De drukste straat is Västerlånggatan. Hier vind je, naast veel souvenirwinkels, ook leuke kunst en design zaakjes. Leuk om te window-shoppen en heb je wat meer tijd, struin dan lekker in en uit. Zijn oostelijke broer Österlånggatan zit juist vol met restaurantjes en is iets minder levendig.

Maar ik wilde juist een paar plekken uitlichten waar je misschien niet langskomt bij een tour.

20150925_124730

Pak vanaf de Västerlangg. een van de smalle steegjes richting de Stora Nygatan, een fijne brede straat waar je even op adem kunt komen. Dit begint mijn favoriete straat te worden als het gaat om leuke eet- en drinktentjes. Hier kun je al vanaf 10 euro lunchen, vaak inclusief saladebar en koffie. Bijvoorbeeld bij Slingerbulten (1), een simpele maaltijd, maar bevredigend en prettig voor de portemonnee 🙂  Ook zitten hier een paar leuke pubs met Live muziek voor ’s avonds. Wirströms Pub (2) is een gezellig donker kroegje waar je veel speciaal biertjes kunt krijgen (dikke portemonnee meenemen), in de kelder treden bandjes op. Aan de noordkant ligt Stampen (3), een jazzcafé met Mexicaanse keuken.

20150925_130219

Ga nog een straatje richting het Westen voor een bezoekje aan een authentieke Zweedse snoepwinkel (4). Hier worden de zuurstokken voor je neus gerold door vrolijke Zweden in 19e eeuwse kleding. Ook liggen er veel te lekkere toffees, fudges en andere lekkernijen. En er is van alles ook altijd een drop variant te vinden, onweerstaanbaar voor de meeste Nederlanders 🙂 Een bezoek aan het snoep-dorpje Gränna is na deze winkel niet meer nodig!

Hou je van snuffelen tussen curiosa, antiek en laten we eerlijk zijn prullaria? Loop dan voor de gein het Antikt winkeltje op de Storkyrkbrinken (5) binnen en laat je onderdompelen in blinkend koperwerk, serviezen, glaswerk, boeken en oude Dalarnapaardjes. Maar! Kijke, kijke, nie kope! want hij vraagt de hoofdprijs voor dingen die je, met een beetje geluk, ook bij de Emmaus of Myrorna kunt vinden.

20150925_131553

Het winkeltje zit vlakbij het paleis en de Storkyrkan, waar je het originele beeld van St Joris en de draak kunt bewonderen. Een beeld wat op meerdere plekken terug komt in de stad, het symboliseert de overwinning van de Zweden op de Denen in 1471. De bronzen versie is gratis te bewonderen, een stukje verderop, op Köpmanstorget (6).

In het midden van de oude stad kun je lekker ongestoord de lege steegjes door struinen, hier kom je een aantal mooie doorkijkjes tegen (7). Het schijnt dat ABBA hier nog ergens gewoond heeft!

20150925_132619

Op Österlånggatan kom je op een van de mooie gebouwen ook nog een verdacht goed leesbaar plakkaat tegen! Zou Henny Vrienten zijn inspiratie hier hebben gevonden? Gaet het wel, men heeft veel vrinden. Kert het luck, wie kan se vinden. (8)

20150925_133633

Ik heb een fijne wandeling gehad en ken de stad weer wat beter! Hopelijk heb ik weer wat mensen kunnen inspireren met een ander licht op Gamla Stan.

20150925_123008

6 gedachtes over “13. Genieten van Gamla Stan

  1. Pingback: 12. Nieuwe start | ingressant

    1. Hi leuk dat je m’n blog gevonden hebt! De boot-hotels die aan Södermalm liggen zijn erg leuk voor een weekend. Betaalbaar en op loopafstand van de meeste leuke plekken en je krijgt echt dat water gevoel wat zo uniek is aan de stad.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s