7. To work or not to work

Nu we weer aan het werk zijn vliegen de dagen voorbij, het is ineens vrijdag!

Het normale levenstempo roept zich aan, al slagen we er goed in elke dag ook even ergens heen te fietsen of een leuk winkeltje te ontdekken. En steeds als we dan weer buiten stappen raken we weer verwonderd door alle mooie of leuke plekjes. Maar door het werk ben je ook sneller moe dus moet je keuzes gaan maken even een avondje relaxen of toch er op uit? Lastig!

20150814_090713
Zuidkust Södermalm

Vanochtend bij m’n powerwalk rondje langs de zuidkust van Södermalm kwam ik deze keer in een stroom van rennende en fietsende mensen terecht, zouden ze voor het werken ook gewoon even gaan sporten hier?
De zweden hebben namelijk een redelijk relaxte houding ten opzichte van hun werk. Ze werken wel ‘full time’ maar er is veel ruimte voor privé. Ik las er een leuk artikel over: https://sweden.se/business/business-in-sweden-an-expats-view
Nu is de schrijver ervan een Amerikaan dus voor hem zal het helemaal als bizar overkomen, met z’n 10 vrije dagen per jaar.

Je merkt aan veel dingen de zweden gaan anders met werk-privé om dan wij. Waar je in Nederland op een doordeweekse dag veelal moeders en oudere mensen tegenkomt, loop je hier de ene na de andere jonge, blonde, Zweedse papa achter de kinderwagen tegen het lijf. Mensen zitten bij elk koffietentje of lunchroom wel even met de laptop te werken, als het kan het liefst buiten. En inderdaad al tussen 4 en 5 stromen de straten vol met vooral lopende en wat fietsende forensen, dan gaan ze genieten van de avond.

Op het ‘kulturfestival’ dat deze week in Stockholm plaatsvindt, beginnen de optredens om 18u en is het om 22u weer klaar, lekker op tijd naar bed hier.

IMG_6939
Knustelen op Norrbro

Je zou overigens denken dat een cultuurfestival in de hoofdstad massa’s mensen zou trekken, maar het valt alles mee. Kinderen kunnen knutselen rondom vele educatieve thema’s, en jongeren worden gestimuleerd lekker actief te zijn, wat pubers natuurlijk helemaal niet willen (dat is dan weer niet anders dan bij ons).

20150812_161533
Sporten op Kungsträdgarden

S’ avonds zijn er optredens op twee podia, voor ons geen bekende namen. Het heeft niks van dat Nederlandse “Hier moet je bijzijn, bijzijn is meemaken! Tjoptjop yolooo!!”. Nee, er is een festival, daar kun je eventueel heen, of je gaat ergens anders lekker aan het water zitten, kijk maar.

IMG_6940
it’s us

P.s. I am an improv student!

Woensdagavond ben ik naar een Meet up geweest, dit zijn bijeenkomsten georganiseerd voor nieuwe inwoners vaak in het Engels. Je hebt dit in vele grote steden over heel de wereld. Super handig wanneer je nog niemand kent 🙂
Ik had al in week 1 bedacht; ik moet meteen actie ondernemen, want de zweden leer je niet zomaar kennen. Daarbij komt ook dat mijn tourguide/ acteer plannen echt een netwerk nodig hebben om ergens voet aan land te krijgen.
Ik merkte bij de improvisatie toneel workshop weer hoe heerlijk het is om weer lekker te spelen, remmen los. Improvisatie geeft je kans om alle hoeken van het speelveld uit te proberen. Dus na 1 avond was ik eigenlijk al verkocht! En heb me meteen opgegeven voor cursus 1, dinsdagavond start 17:25 (huh, wanneer moet ik dan eten?).

Het andere mensen ontmoeten inspireert me ook weer op een nieuwe manier, en thuis kun je ook weer nieuwe ervaringen delen, ook heel belangrijk!

20150809_125921
Nu weer lekker naar buiten!

5 gedachtes over “7. To work or not to work

 1. Suus

  Leuk stukje weer zus!
  Dat van dat werken klinkt heel zinnig :-), ik heb dat Amerikaanse stukje over even meegepakt. Kunnen we hier ook nog wel van leren!
  Bij de volgende Skype sessie, ben ik wel in voor een stukje improvisatie toneel!
  Dikke kus

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s